Bolig i mur

Tegl er et keramisk materiale som fremstilles ved brenning av leire i spesielle ovner. Fargen vil fra naturens side oftest være gul, rød eller brun, avhengig av leirens kvalitet. Innholdet av jernoksid gir rødlige farger ved brenning, mens kalkholdig leire gir gulfarget tegl. Tegl kan gis ønsket farge ved tilsetning av fargestoff til leiren, eller ved glasering med et tynt ytre lag med farge.

Murstein av tegl er oftest formet som rektangulære klosser hvor forholdet mellom bredde og lengde er 1:2, inkludert én fugebredde. Dette har en praktisk side, da steinene kan mures opp i regelmessige forband uten gjennomgående vertikale fuger. Murverket blir dermed mer solid.

Standardformatet for norsk teglstein har siden omkring 1840 vært ca. 23x11x6 cm. Også dette har sin praktiske årsak – i det størrelsen gjør det enkelt for mureren å gripe steinen med en hånd. Formatet har av den grunn vært relativt lik i århundrer før den tid. Men det finnes variasjoner. Ved gjenbruk eller miks av ulike tegltyper må man være obs på at murstein kan ha ulik størrelse, og ta høyde for dette når man murer.

Et byggverk av teglstein blir dermed et byggverk med naturens eget materiale. Teglstein er enkelt og naturlig.

Det er mange grunner til å bygge i tegl:

  • Når fasaden er utført med riktig tekniske løsninger er tegl vedlikeholdsfritt.
  • Tegl har evnen til å magasinere varme og fukt, og skaper derfor et mer stabilt inneklima enn lette byggematerialer.
  • Tegl er brannsikkert og har meget god lydisolerende evne.
  • Tegl angripes heller ikke av sopp, råte eller skadedyr/insekter.

 

Lecablokken er en trofast tjener, rask å mure og rimelig enkel å få på plass i arbeidstegninger, skjema og detaljer. Lecablokken har Lecakuler på utsiden med isolasjon i midten, den er grå/gul og avlang, litt oppblåst, men likevel grei. Lecablokken kjenner sin plass i rekken av murverket, og den underordner seg de viktige beslutningene.

Mye av sjarmen ved murhus er at de ikke er samlebåndsprodukter, de er personlige og skiller seg ut fra mengden, fordi det ikke er så mange av de. Mur har også store arkitektoniske muligheter, det er ikke uten grunn at arkitekter i alle år har vært glade i murverk, og at du har muligheten til å forme nettopp din drømmebolig, tilpasset din egen smak og egne behov.

Det å mure Leca er enklere enn å snekre. Et murhus av Leca Isoblokk har en betydelig enklere konstruksjon enn et trehus. Murhus holder meget jevn temperatur innvendig, fordi mur opptar og lagrer temperaturen rundt seg og avgir den svært langsomt. Derfor er murhus svale og behagelige om sommeren, og varme og gode når vinterkulda setter inn.

Råte, sopp og skadedyr stortrives i treverk og forårsaker skader for store summer hvert eneste år, men på mur biter de ikke. Et murhus er nesten vedlikeholdsfritt, det holder vanligvis med ny-puss etter 20-25 år, det betyr ikke bare mye mindre arbeid, men også betydelige besparelser rent økonomisk.

Hvis dere er på utkikk etter murere med erfaring fra bygging av murhus, har Murmester Eirik Hansen gode referanser.

© 2021 Murmester Eirik Hansen AS
Utviklet av:
pencilphone-handsetmap-marker
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram